Author Archive

Θεματικό ΙΕΚ στην ενέργεια – οι ειδικότητες που θα μπουν στο μηχανογραφικό – Σύσσωμη η κοινωνία αντιλαμβάνεται  την σημαντικότητα του ΔΙΕΚ και συνδράμει. 

Οι  τοπικοί κυβερνώντες  το έχουν αντιληφθεί;

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης, αναβάθμισης και ενίσχυσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και  της μεταρρυθμιστικής προσαρμογής  των ΔΙΕΚ στις απαιτήσεις των κοινωνικοοικονομικών αλλαγών, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Βούτσινος, την Τετάρτη και Πέμπτη 9 και 10 Ιουνίου 2021 πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες και Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Μία από τις μεταρρυθμίσεις που προωθείται από το ΥΠΑΙΘ για τα ΔΙΕΚ είναι η δημιουργία θεματικού ΔΙΕΚ επικεντρωμένου στην ενέργεια.

Είναι γνωστό ότι η  περιφέρειά μας διανύει το μεταβατικό στάδιο της απολιγνιτοποίησης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία της Δ. Μακεδονίας, ενώ ταυτόχρονα είναι  πληττόμενη και από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση των τελευταίων ετών. 

Ίσως όμως αυτό να  είναι και η μεταστροφή σε μια οικονομία θετικού πρόσημου, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με προσέλκυση νέων επενδύσεων, με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, με αγροτική παραγωγή, με έρευνα για την τεχνολογία, με σεβασμό στο περιβάλλον. Ίσως να  είναι πρόκληση  για μία νέα πορεία που εναρμονίζεται με τις σύγχρονες εξελίξεις της αγοράς και προσφέρει νέες ευκαιρίες σε ποικίλους τομείς δραστηριοτήτων. Ίσως να   είναι η ευκαιρία  ο στρατηγικός σχεδιασμός να λαμβάνει υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της τοπικής κοινωνίας μας, αλλά και ένα πρόγραμμα δράσεων ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα ως αντιστάθμισμα ηθικό και υλικό προς την  τοπική μας κοινωνία  που δεκαετίες δούλευε και διαβίωνε στο επιβαρυμένο και υποβαθμισμένο περιβάλλον των ενεργειακών ρύπων. 

Λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών και του τόπου, πλήρως προετοιμασμένο το ΔΙΕΚ Κοζάνης από πέρυσι λειτουργεί την ειδικότητα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Η ειδικότητα  θα είναι επιλογή για τους αποφοιτούντες μαθητές και στο  μηχανογραφικό του ακαδημαϊκού έτους 2020-21. Τα  εργαστηριακά μαθήματα και οι θεωρίες που αντιστοιχούν σ’ αυτά, γίνονται σε εργαστηριακούς χώρους που  μας παραχωρεί το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας μετά από  μνημόνιο συνεργασίας που έχει ήδη υπογραφεί με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με αντισυμβαλλόμενους, τον Πρόεδρο  του αντίστοιχου τμήματος καθηγητή κ. Γεώργιο Χριστοφορίδη και τη Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Κοζάνης Ρουσιάδου Στέλλα.  Επιπροσθέτως της προγραμματικής συνεργασίας, σύμφωνης με τη νομοθεσία και την αποστολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έχουν συμφωνηθεί προτάσεις για νέες ειδικότητες  με στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος της αγοράς εργασίας στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή μας καθώς και την σύνταξη προγραμμάτων σπουδών από το συγκεκριμένο τμήμα με προσωπική εργασία των καθηγητών του. 

Το ΔΙΕΚ Κοζάνης έχοντας το βλέμμα στην ουσιαστική προσφορά του προς τους μαθητευόμενους, αρχικά, αλλά ουσιαστικά προς την τοπική κοινωνία, αφουγκράζεται τις αναπτυξιακές ανάγκες και στοχεύει δημιουργικά. Έτσι δημιούργησε παράρτημα  στην Εράτυρα  Βοΐου όπου ανθεί η κτηνοτροφία , στοχεύοντας σε έναν ελπιδοφόρο αναπτυξιακό τομέα της οικονομίας. Αρωγοί στο έργο αυτό στάθηκαν αφ’ ενός ο  Δήμαρχος Βοίου κ.  Χρήστος Ζευκλής και αφετέρου ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Εράτυραςκ. Γεώργιος Βάρκας, που βοήθησαν να δημιουργηθεί αυτό το παράρτημα  του ΙΕΚ μας στην Εράτυρα με τις ειδικότητες «Τεχνικός Αρτοποιός Ζαχαροπλαστικής» και «Τεχνικός  Γαλακτοκομίας –Τυροκόμος».

Σημειωτέον ότι και η  ειδικότητα «Τεχνικός  Γαλακτοκομίας- Τυροκόμος», μαζί με την ειδικότητα «Τεχνικός Αισθητικής Ποδολογίας Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής»  θα είναι και αυτές επιλογή  στο  μηχανογραφικό για τους αποφοιτούντες μαθητές του ακαδημαϊκού  έτους  2020-21.

Και σ’ αυτή την περίπτωση, της ίδρυσης τμήματος Τεχνικού Γαλακτοκομίας Τυροκόμου,  το Πανεπιστήμιο ενθάρρυνε, στήριξε και προώθησε την ίδρυση αυτού, παραχωρώντας εκτός από το εκπαιδευτικό του προσωπικό  και τα εργαστήρια της  Αναλυτικής Χημείας του τμήματος Χημικών Μηχανικών όπου φιλοξενούνται  αντίστοιχες ειδικότητες.

 Για όλα αυτά  το ΔΙΕΚ Κοζάνης οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρύτανη κ Θεόδωρο  Θεοδουλίδη  γιατί  με αυτόν τον τρόπο ανέδειξε την μεγάλη προσφορά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην  περιοχή μας. Τίποτε όμως δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν υπήρχε και  η υποστήριξη από τους καθηγητές υπεύθυνους εργαστηρίων που το υποστηρίζουν και τίποτε δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμο  εάν η πολιτική δεν συνεργαζόταν με το πνεύμα. 

Όμως η κοινωνική προσφορά των φορέων δεν σταματάει στο Πανεπιστήμιο. 

Οι ειδικότητες που λειτουργούν και αυτές που προτείνουμε δίνουν απαντήσεις που στηρίζονται στις προοπτικές και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας  όπως αυτές διαμορφώνονται διαχρονικά κάτω από την πίεση της τεχνολογίας σε τοπικό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα. 

Ένας άλλος φορέας, ο οποίος στήριξε και στηρίζει το έργο του ΔΙΕΚ Κοζάνης και προς τον οποίο  οφείλουμε  τις ίδιες ευχαριστίες είναι στον Διοικητή του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, κ. Γκανάτσιο Στέργιο, τους προϊσταμένους τμημάτων και τους εκπαιδευτές, υπεύθυνους των εργαστηρίων που  μας φιλοξενούν   για  τις ειδικότητες, Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων, Βοηθός Ραδιολογίας και Ακτινολογίας, Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (CHEF)

Επίσης ευχαριστούμε τον πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Κοζάνης κ. Τζουμερκιώτη Γρηγόρη, για την άριστη συνεργασία και το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε.

Όμως, εάν οι δημόσιοι φορείς προσέφεραν τα μέγιστα, δεν σημαίνει ότι οι πολίτες υπολείπονται σε προσφορά, καθώς έχουν παραχωρήσει, αμισθί,  τα εργαστήρια τους για την εκπαίδευση των μαθητευομένων. 

Για τον λόγο αυτό όλοι εμείς στο ΔΙΕΚ Κοζάνης ευχαριστούμε τους ιδιώτες Κοντονικόλα Χρήστο, Τσιόπτσια Παναγιώτη και Τζημόκα  Κωνσταντίνο που μας παραχωρούν τα εργαστήριά τους στην Εράτυρα. 

Επίσης, ευχαριστούμε τους ιδιώτες της Κοζάνης που μας παραχωρούν τα εργαστήριά τους, Πατσώνα Αθανάσιο, Χάτσιου Μαρία, Κύρινα Απόστολο, Μαρκόπουλο Χαρίσιο, Λίτσιου Αλεξία, Παπαδημητρίου Ελισάβετ, Καρακοντή Ειρήνη, Καλογιαννίδη Σταύρο, Γιάννα Κωσταρέλα..

Η  Συντονίστρια του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) Δυτικής Μακεδονίας και Διευθύντρια  του Δ.Ι.Ε.Κ Κοζάνης χρωστάει προσωπικά στον καθένα χωριστά και ταυτόχρονα σε όλους μαζί,  ένα μεγάλο ευχαριστώ: στους υποδιευθυντές μας κ. Ευσταθιάδου Άννα,  κ. Μαυρόπουλο Νίκο και στο διοικητικό προσωπικό, ήρωες αφανείς, για την άριστη συνεργασία, υπευθυνότητα, ευελιξία , αποτελεσματικότητα, διορατικότητα που τους χαρακτηρίζει, στους εκπαιδευτές του ΔΙΕΚ  Κοζάνης και  σε όλους τους συνεργάτες του.

Χωρίς όλους αυτούς δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τους στόχους μας και τη  σύνδεση με την αγορά  εργασίας. Υπηρετώντας αυτό το σκοπό στο νέο ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσουν στην περιοχή δράσης του ΔΙΕΚ  και νέες ειδικότητες συνδεδεμένες με τις εργασιακές ανάγκες της περιοχής.

Κάτω από αυτή την ομάδα και το πνεύμα συνεργασίας, το ΔΙΕΚ μας είναι πλέον μία αξιόπιστη και ελκυστική εκπαιδευτική επιλογή, αφενός διαδραματίζοντας έναν ορατό ρόλο στην παροχή και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των σπουδαστών μας και εν δυνάμει εργατικού δυναμικού της τοπικής κοινωνίας και της χώρας και, αφετέρου,  μετουσιώνεται σε πόλο έλξης με την ένταξη των τμημάτων της στο μηχανογραφικό. Το σημαινόμενο ποικίλο σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, πληθυσμιακό επίπεδο. Σύσσωμη η κοινωνία αντιλαμβάνεται  την σημαντικότητα του ΔΙΕΚ και συνδράμει. 

Οι  τοπικοί κυβερνώντες  το έχουν αντιληφθεί; 

Ρουσιάδου Στέλλα

 Συντονίστρια του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) Δυτικής  Μακεδονίας

Διευθύντρια ΔΙΕΚ Κοζάνης

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Γ.Γ. του υπ. Παιδείας Γ. Βούτσινου, με την οποία ορίζονται οι ειδικότητες των ΙΕΚ που θα αποτυπωθούν στο Παράλληλο Μηχανογραφικό, το οποίο θα μπορούν να συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ, καθώς και ο αριθμός εισακτέων ανά ειδικότητα.

Στο Δημόσιο ΙΕΚ Κοζάνης, προσφέρονται 15 θέσεις σε καθεμία από τις παρακάτω ειδικότητες:

  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ – ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ – ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΝΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Περισσότερες πληροφορίες για το Παράλληλο Μηχανογραφικό μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Δείτε στα συνημμένα αρχεία το ΦΕΚ με όλες τις ειδικότητες στα ΙΕΚ, που προσφέρονται από το Παράλληλο Μηχανογραφικό.

Εγκύκλιο για την εισαγωγή στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. των υποψηφίων που θα συμπληρώσουν το παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο, ταυτόχρονα με το Μηχανογραφικό των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης) και θα αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε συγκεκριμένες ειδικότητες ανά Δημόσιο Ι.Ε.Κ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι η παραπάνω διαδικασία, θα είναι η πρώτη φάση για την εισαγωγή σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. για το έτος κατάρτισης 2021-2022. Στη συνέχεια σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει όπως κάθε χρόνο, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής καταρτιζόμενων, την περίοδο Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4763/2020 και τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ (αρμοδιότητας ΥΠΑΙΘ ή άλλων Υπουργείων).

Η δεύτερη αυτή φάση επιλογής, θα αφορά στην κάλυψη θέσεων ανά ειδικότητα που είτε δεν καλύφθηκαν από τη διαδικασία υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, είτε οι ειδικότητες που προκηρύχθηκαν δεν περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο.

Διευκρινίζεται ότι, υποψήφιοι που δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε τμήμα Δημοσίου Ι.Ε.Κ. κατά την πρώτη φάση, διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων της δεύτερης φάσης.

Επισημαίνεται ότι δικαίωμα εγγραφής σε Ι.Ε.Κ. (επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων) έχουν μόνο απόφοιτοι ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων (επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων), όπως αυτά ορίζονται στον ν. 4763/2020.

Δείτε αναλυτικά, στα συνημμένα αρχεία τη σχετική εγκύκλιο.

Σας ενημερώνουμε ότι η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία για τους καταρτιζόμενους και τους  εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ είναι δυνατή από σήμερα Τετάρτη 19-05-2021 όπως για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.  Παραλαμβάνονται 2 tests κάθε φορά, 1 για κάθε εβδομάδα. Για την τρέχουσα εβδομάδα και για το πρώτο test,  η δήλωση του αποτελέσματος  θα γίνει  σύμφωνα με την ΚΥΑ από 17-05-2021 έως 23-05-2021 και για όλα τα υπόλοιπα tests η δήλωση θα γίνεται κάθε Κυριακή.

Η δήλωση του αποτελέσματος  γίνεται στη  ψηφιακή πλατφόρμα: selftesting.gov.gr

Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19

Εάν είστε εκπαιδευτικός (δημοσίου ή ιδιωτικού σχολείου), ανήκετε σε ΑΕΙ, ή ανήκετε σε κάποια άλλη κατηγορία ατόμων που πρέπει να προσκομίσουν δήλωση αποτελέσματος για την πρόσβαση σε σχολική μονάδα ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, ή αν δεν ανήκετε σε κάποια από τις άλλες κατηγορίες, μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα self-test και να εκδώσετε τη δήλωση αποτελέσματος:

Συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» εδώ

Σας ενημερώνουμε ότι με τον ν.4777/2021 (Α΄ 25) «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» και, ειδικότερα με το άρθρο 4 του ανωτέρω νόμου, προβλέπεται για πρώτη φορά, ταυτόχρονα με το τυπικό μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η καθιέρωση παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή και φοίτηση ενδιαφερομένων υποψηφίων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. της χώρας. Η τομή αυτή ακολούθησε την ψήφιση του ν.4763/2020 (Α΄ 254) για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, η οποία αποτέλεσε την έναρξη μίας ολιστικής μεταρρύθμισης του Συστήματος της Ε.Ε.Κ. έτσι ώστε να επιτευχθεί η αναβάθμιση της μετά-δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω των Ι.Ε.Κ., καλύπτοντας ποιοτικά και αποτελεσματικά τον χώρο μεταξύ Λυκείου και Πανεπιστημίου.

Η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης) και θα αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε συγκεκριμένες ειδικότητες ανά Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Δικαίωμα συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. έχουν: α) οι τελειόφοιτοι του σχολικού έτους 2020-2021 είτε συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του οικείου σχολικού έτους είτε όχι και β) οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του ίδιου σχολικού έτους, τελειόφοιτοι και μη. Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ., θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με αυτά των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  Η εγγραφή των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία των εγγραφών στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η κατάρτιση των πινάκων κατάταξης των ενδιαφερομένων και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. θα είναι τα ίδια για όλα τα Δημόσια Ι.Ε.Κ., σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ΄ αριθμ. 5954/23-06-2014 (Β΄ 1807) Υπουργική Απόφαση περί του Κανονισμού Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ., όπως ισχύει.
Σημειώνεται ότι η προαναφερθείσα διαδικασία θα είναι η πρώτη φάση για την εισαγωγή σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. για το έτος κατάρτισης 2021-2022, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει, όπως κάθε χρόνο, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής καταρτιζόμενων Δημοσίων Ι.Ε.Κ., την περίοδο Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4763/2020 και τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ (αρμοδιότητας ΥΠΑΙΘ ή άλλων Υπουργείων). Η δεύτερη αυτή φάση θα αφορά στις θέσεις ανά ειδικότητα που: α) δεν καλύφθηκαν από την διαδικασία υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, καθώς και β) δεν προκηρύχθηκαν κατά την ανωτέρω διαδικασία. Επισημαίνεται ότι δικαίωμα εγγραφής σε Ι.Ε.Κ. (επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων) έχουν μόνο απόφοιτοι ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων (επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων), όπως αυτά ορίζονται στον ν. 4763/2020. Οι αιτήσεις των υποψήφιων καταρτιζόμενων της πρόσκλησης, θα υποβληθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια ακολουθούν οι διαδικασίες επιλογής καταρτιζόμενων σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής και εγγραφών που ισχύουν σε κάθε Δημόσιο Ι.Ε.Κ. για την έναρξη του εξαμήνου κατάρτισης. Διευκρινίζεται ότι, υποψήφιοι που συμπλήρωσαν το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο αλλά δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε τμήμα Δημοσίου Ι.Ε.Κ., διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής στην προαναφερόμενη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, επιλογής και εγγραφών καταρτιζομένων Δημοσίων Ι.Ε.Κ., κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Η Διεύθυνση του ΔΙΕΚ Κοζάνης αφού έλαβε υπόψη την εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ: Κ5/53712/14-05-2021, της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας και σύμφωνα με τα οριζόμενα στις αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.29696/13-05-2021(Β΄1903) και Δ1α/Γ.Π.οικ.29922/13-05-2021 (Β΄1944) κοινές υπουργικές αποφάσεις, σας ενημερώνει για την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο ΔΙΕΚ, από 17 Μαΐου 2021, ως εξής:

Από 17 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία λήγει το εαρινό εξάμηνο 2021Α και το έτος κατάρτισης 2020-2021:

Όλα τα θεωρητικά μαθήματα θα συνεχίσουν να διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Όλα τα εργαστηριακά μαθήματα επειδή πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους εργαστηρίων, θα συνεχίσουν να διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,

Οι τελικές εξετάσεις θα γίνουν ΜΟΝΟ με την εκπόνηση γραπτών εργασιών (όπως έγιναν και τα προηγούμενα δυο τελευταία εξάμηνα της πανδημίας) που θα δοθούν στους καταρτιζόμενους από τους εκπαιδευτές και θα ολοκληρωθούν μέχρι 18 Ιουνίου 2021, ώστε οι εκπαιδευτές να έχουν παραδώσει βαθμολογίες μέχρι 20 Ιουνίου 2021, προκειμένου να εκδοθούν άμεσα αποτελέσματα επίδοσης.

Τυχόν επανεξετάσεις θα γίνουν επίσης ΜΟΝΟ με την εκπόνηση γραπτών εργασιών που θα δοθούν στους καταρτιζόμενους από τους εκπαιδευτές και θα πραγματοποιηθούν 25 Ιουνίου 2021 ώστε 29 Ιουνίου 2021 να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα εξαμήνου και να εκδοθούν ΒΕΚ την 1η Ιουλίου 2021.

Εννοείται ότι συνεχίζουμε για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια καταρτιζομένων, εκπαιδευτών και διοικητικού προσωπικού να τηρούμε αυστηρά όλους τους   κανόνες, όπως αυτοί περιγράφονται στις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (self test) είναι υποχρεωτικό μέτρο για διοικητικό προσωπικό και σπουδαστές που είτε συνεχίζουν είτε αρχίζουν την Πρακτική τους Άσκηση. O έλεγχος διενεργείται μία (1) φορά την εβδομάδα, πριν από τη Δευτέρα, έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση της πρακτικής άσκησης. Κατά την πρώτη εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος δύναται να διενεργηθεί από 17 έως 23 Μαΐου 2021.

14-05-2021

ΟΛΟΙ οι καταρτιζόμενοι που βρίσκονται σε Πρακτική Άσκηση θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα στη γραμματεία του ΔΙΕΚ, έχοντας μαζί τους το Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης
(το συντομότερο δυνατόν) από την Δευτέρα 17-05-2021 ως και την Παρασκευή 21-05-2021. Θα πρέπει όλοι οπωσδήποτε να έχουν ενημερωθεί από τους εργοδότες τους για την εγγραφή τους στο ΕΡΓΑΝΗ (εάν δηλαδή συνεχίζουν να είναι εγγεγραμμένοι ή όχι), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στις 12-05-2021.

Οι πρακτικά ασκούμενοι που συνεχίζουν να είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μπορούν να ξεκινήσουν κανονικά την Πρακτική Άσκηση από την Δευτέρα 17-05-2021, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης και απαραίτητα με βεβαίωση αρνητικού τεστ για την COVID-19. Οδηγίες για τη συμπλήρωση του Βιβλίου Πρακτικής Άσκησης θα δοθούν κατά την προσέλευση τους στη γραμματεία του ΔΙΕΚ, στις ημερομηνίες που αναφέρονται πιο πάνω.

Σε περίπτωση  νέας ενημέρωσης από το Υπουργείο Παιδείας, θα υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου, πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμη η ΚΥΑ που θα καθορίσει την διαδικασία επανέναρξης των Πρακτικών Ασκήσεων. Η έκδοση της απόφασης αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Όλοι οι καταρτιζόμενοι που βρίσκονται σε Πρακτική Άσκηση θα πρέπει να ενημερωθούν από τους εργοδότες τους, για το αν συνεχίζουν να είναι εγγεγραμμένοι ως πρακτικά ασκούμενοι στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Σε περίπτωση που για κάποιον πρακτικά ασκούμενο δεν έχει ανανεωθεί η εγγραφή στο ΕΡΓΑΝΗ, θα πρέπει ο ίδιος να επικοινωνήσει άμεσα με τη γραμματεία του ΔΙΕΚ Κοζάνης στο τηλέφωνο 2461023816 για περαιτέρω οδηγίες.

Οι πρακτικά ασκούμενοι που συνεχίζουν να είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΡΓΑΝΗ θα πρέπει να ενημερώσουν τους εργοδότες τους ότι θα πρέπει να παραταθεί η ημερομηνία λήξης της Πρακτικής Άσκησης (στο ΕΡΓΑΝΗ) μέχρι τουλάχιστον τις 31-05-2021.

Σε περίπτωση  νέας ενημέρωσης από το Υπουργείο Παιδείας, θα υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις.

Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά «ρευστή» λόγω της πανδημίας, παρακαλούμε όλους τους σπουδαστές να ενημερώνονται καθημερινά από τις ανακοινώσεις της παρούσας ιστοσελίδας.

Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο Μητρώο εκπαιδευτών ΔΙΕΚ.

Σύμφωνα με αυτή, δίνεται η δυνατότητα σε νέους υποψήφιους εκπαιδευτές να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Mητρώο. Επίσης, τα ήδη ενταγμένα μέλη του Μητρώου, έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της αίτησής τους αφού πριν κάνουν [Αποοριστικοποίηση] του Μητρώου.

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη, ότι για την οριστική υποβολή της αίτησης, η αίτηση θα πρέπει να οριστικοποιείται.

Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ένταξης και επικαιροποίησης, θα ανακοινωθεί τουλάχιστον μία (1) εβδομάδα νωρίτερα.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη ανακοίνωση, καθώς και σχετικές οδηγίες, πατώντας εδώ.